kucharz zarobki

Niektórym może wydawać się że zawód kucharza jest to bardziej hobby niż praca. Pozwala on między innymi wykazać się artystycznie oraz praktycznie. Jednak praca jako kucharz, potrafi być bardzo ciężka. Zdaję sobie sprawę z tego tylko osoby te, które wybrały ten zawód, a także osoby, które mogły zaobserwować go ,,od kuchni”. Bardzo często praca jako kucharz odbywa się w nieregularnych godzinach. Bardzo często trwa ona dłużej niż standardowe 8 godzin. Praca nie zwalnia również od zmian weekendy, święta. Jeżeli chodzi o zarobki bywa różnie. Poznajmy szczegóły. 

Przeczytaj też: https://www.zlecenia.pl/blog/ile-zarabia-kucharz/

Zarobki kucharza – od czego są zależne?

Jest jest zawód w którym znacznie mniej ceni się wykształcenie, a bardziej umiejętności oraz praktyk. Oczywiście nie chodzi o to, że wykształcenie nie jest tutaj ważne. Znajomość przypraw, własności chemicznych oraz zdrowotnych jest bardzo dużym walorem. istotne jest również to na jakim stanowisku jest się zatrudnionym. Drogie restauracje będą wymagały najlepszych szefów kuchni. Z kolei tanie bistra będą zatrudniały świeżo upieczonych kandydatów po szkole gastronomicznej, bez żadnego doświadczenia. Oczywiście wypłaty będą się tutaj różniły. Umiejętności kucharza oraz efekty jego pracy Bardzo często zależne są od osobistych upodobań klientów. Dobry kucharz może zrobić nawet od kilku do kilkudziesięciu tysięcy zł miesięcznie. Składają się na to już wcześniej wymienione umiejętności, pomysłowość, kreatywność oraz najlepiej ładne patenty kulinarne. Bardzo dużo ludzi lubi poznawać nowe smaki i być mile zaskoczonym nieznanym dotąd daniem. 

Gdzie kucharz zarabia najwięcej?

W większych miastach takich jak Warszawa, Poznań, Wrocław czy Kraków, kucharze będą mogli liczyć na dużo większe stawki. Zarobki kucharza zaczynają się od kwoty i pół tysiąca zł. Szef kuchni w szanownej restauracji jest w stanie zarobić natomiast od 5000 do 6000 zł. Wszystkie te stawki podane są oczywiście jako kwoty netto. W pozostałych częściach kraju, a przede wszystkim w mniejszych miastach czy wsiach, pensję będą dużo niższe. Jako kucharz na prowincji zarobimy zwyczajowo około 1800 zł netto, a szef kuchni otrzyma wynagrodzenie w wysokości 3500 złotych. Jest to średnia zarobków, która uwzględnia zarówno tych, którzy pracują w pubach, restauracjach oraz są pracownikami stołówek i ośrodków. Zdarzają się oczywiście wyjątki. Dobrze przemyślany, kreatywny, oraz mający pomysł oraz niewygórowane ceny, lokal potrafi przynieść spore zyski, które będą przykładamy się na pozytywną pensję. 

Kucharz na statku

Będąc kucharzem, pracującym na środku morza za dobry obiad będziemy w stanie otrzymać bardzo wysoką sumę. Kucharz zatrudniony na statku jest najczęściej osobą pracującą nie na etat, lecz kontakt. Przeciętne zarobki to jednak około 7000 zł netto. 

Kucharz kuchni azjatyckiej

A kucharz trudniący się kuchnia orientalna i egzotyczną jest w stanie zarobić dużo więcej niż kucharz kuchni tradycyjnej. Okazuje się, że jako kucharz w knajpie azjatyckiej zarobimy od 3000 do 6000 zł brutto. Oczywiście specjaliści, tacy jak szef kuchni będą w stanie zarobić więcej. 

Zobacz też: http://www.condoinwestycje.pl/montaz-instalacji-odgromowej/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here